Castellano Valencià Aculliber
Búsqueda general Por bibliografía Por autor Por tema Por año Por título

Base de documentos

Detalles

Id: 2121

Título: El cólera en Bocairent. Año 1885 - El còlera en Bocairent. Any 1885

Contenido:

Abro esta ficha con el comentario de Jairo VR en Facebook, al que adjunta una crónica del periódico alcoyano "El Serpis" del 28 de agosto de 1885.

La abro con la fecha de la publicación - ¡que fecha tan señalada! - y sin autor, porque desconozco el nombre del cronista.

----------------------------------------

Demà se celebra la festa del còlera en l'ermita del Sant Crist en record de l'epidèmia que va assotar terres valencianes en 1885. El periòdic alcoià "El Serpis" arreplegava en una crònica publicada el 28 d'agost d'aquell any l'actualitat de Bocairent.

En ella podem veure una visió general de la situació, i en tancar la crònica es fa referència a la peregrinació que el poble de Bocairent iniciava cap a l'ermita per a traure la venerada imatge de Crist.

Autor:

Bibliografía: Artículo de prensa escrita

Fecha: 28/08/1885

Referencia: Documento histórico

Comentario:

Comentario de José Luis Martínez Angel:

Por ser un tema de gran interés histórico, también incluyo estas citas de Julià Monerris en sus "Notes per a una crònica"

----------------------------------------------

Any 1885, 20 de juliol. Any del còlera. Començà a Alacant per contagi dels mariners d’un vaixell procedent d’Orà. A Bocairent arribà per l’estiu causant 229 defuncions. La primera víctima fou el 20 de juliol. La finada va ser Josep Ureña i Ferre. (Bibliografia 183), (121), (384) i (396).

 

Any 1885, 20 d’agost. El diari “Las Provincias” es fa ressò de l’epidèmia de Còlera a Bocairent. (Bibliografia 267).

 

Any 1885, agost. Amb motiu del còlera s’encenen fogueres en els masos per comunicar-se entre ells. (Bibliografia 183).

 

Per defunció de metge de Banyeres a causa del còlera va fer les funcions el metge de Bocairent Martí Iborra i Alcaraz al qual se li donà un vot de gràcies i 500 pessetes. (Bibliografia 101).

 

Any 1885, 23 d’agost. A causa del còlera, la imatge del Sant Crist és baixada a l’església on va romandre fins el 13 de setembre. De tot aquest esdeveniment va parlar el diari "La Lealtad" de València el dia 17 de setembre de 1885. (Bibliografia 183).

Archivos relacionados:
« Volver

Estadísticas

En nuestra base de datos hay, en este momento:

2.166 fichas en Bibliografía

154 Biografías

29 Bienes culturales

5 Rutas

Enlaces relacionados

Blog de José L. Martínez ÁngelJosé Antonio Bernat Bacete - FotografíasAjuntament de BocairentAjuntament de Bocairent - Regiduria de CulturaAsociación Paleontológica Alcoyana ISURUSBocairent turistic ::: El color de la HistòriaBlog de Rafael Vidal TipotaneComisión Pro-Monasterio de BocairentDirecció General De Patrimoni Cultural ValenciàFestes de Moros i Cristians a Sant Blai - Bocairent-Parroquia Assumpcio De Nostra Senyora De BocairentMariano - BocairentMemòria Gràfica de BocairentProyecto PAHISCUL M.A.
Pàgina allotjada a Alesc | C/ Mestre Serrano, 2 baixos 46880 BOCAIRENT (València) | Tel./Fax: 962 350 143 | e:mail info@alesc.com