Castellano Valencià Aculliber
Búsqueda general Por nombre Por año de nacimiento Por actividad 

Biografía de Joaquín Belda Pastor

Fuente: Francisca Vañó Piedra

Nacido el: 03/02/1898 en: Bocairent
Fallecido el: 20/02/1959 en: Valencia
Actividad: Músico
Última actualización: 18/03/2012
« Volver

 

1.VIDA I OBRA

Joaquín Belda Pastor naix a Bocairent a 1898. Era fill d’Eduard Belda Asensió (1864-1919), director de la Música Vella de Bocairent. La seva mare, Josefa Pastor Castelló (1874-1926), tenia també una gran formació musical i era una excel·lent pianista. Era cosina germana de D. Juan Bta. Pastor Pérez (1859-1927), presbíter, músic, i compositor,que va ser Mestre de Capella de la Catedral de Valencia de 1893 a 1927.

Joaquin era el segon fill de la parella. La primera filla, Mª Ines, va morir abans de complir l’any. El seu germà, només de pare, Juan Batista Belda Pastor (1890-1936), també va ser músic i compositor de música religiosa i organista de la Catedral de València. La coincidència de llinatges era deguda a que la primera dona, era la germana gran, difunta, de Josefa.

Eduard i Josefa varen tenir 8 fills, dels que només varen arribar a complir anys Joaquin (1898.1959), Enrique (1903-1920) i Amparo (1914-1996), tots ells amb una bona formació musical .

Com he explicat en la vida del seu germà Juan Bta. Belda Pastor, tenia lligams familiars amb els Miralles Belda i amb els Cuello Pastor, també músics i compositors.

La formació inicial de Joaquín, correspon, per tant, a son pare i sa mare. Demostra des de molt jove un gran talent musical com intèrpret, director i com a compositor. Era una persona de gran atractiu personal, per la seva personalitat i el seu físic.

1915, amb uns 16-17 anys passa a ser el director de la Música Vella que des de 1910 es diu la Música Primitiva.

1917 fou el director de l’orquestra de la companya del teatre local “Joventut Obrera Católica”, coneguda com “Sexteto Wagner”, orquestra que va tenir una molta fama.

1918-19; 1923-24 va a estudiar al Conservatori de Valencia.

Per aquestes dates ja havia escrit diverses composicions:

  • 1916, Cantos del Jilguero, capritx, per a sextet
  • 1917, Barcarola,
  • 1921, Aben Zelim, dansa morisca
    • Añoranza, foxtrot, estrenat al Teatre Principal de Valencia
    • El Rey del Carbón, foxtrot,
    • Els cants de la meva terra, pas doble, cants de Bocairent
    • Mimitos, foxtrot
  • 1922, Chambertin, foxtrop  
  • 1926 (abans de) Poutpurri, sobre cants bocairentins.

Durant aquests anys estiuejava a Bocairent, on compon algunes de les obres anteriors, però la mort de son pare a 1916, la de sa mare a 1926 el van allunyar del poble.

A 1927 es casa amb Virgínia Poquet LLópis (Orba, 1908-Valencia 1994) i se’n va a Madrid, perquè creu que trobarà més oportunitats de triomfar. Allí serà director d’orquestra del Teatre Novedades, teatre amb una tradició de més de 200 anys en sainets i sarsueles.

El 23 de setembre de 1928 un gran incendi cremarà el local durant la representació de La mejor del puerto, sainet musicat del mestre Francisco Alonso. Moriran 67 persones. Joaquin Belda se salva perquè aquell vespre no es trobava bé i el substituïa el mestre Cayo Vela, que mor en el incendi.

A partir de 1927 comença a col·laborar amb el mestre Francisco Alonso a diverses revistes musicals i sarsueles. Entre elles:

  • Las Aviadores, estrenada el 9 d’agost de 1927 al Teatre Chueca.
  • Las Cariñosas, estrenada a 1928 al Teatre Maravillas de Madrid. Tenia 6 peces, entre les que destaca el xotis “La Lola” que va tenir un gran èxit i s’ha seguit cantant fins ara. Destaquen intèrprets com la Queta Claver, la Nati Mistral.
  • La alegre juventud, sarsuela en dos actes, estrenada el d’abril de 1929 al Teatre Centro de Madrid.
  • Las Guapas, estrenada el 13 de juny de1930 al Teatre Eslava i interpretada per Celia Gámez, que va ser un altre gran èxit.

A partir d’aquí comencen les desavinences entre els dos compositors. El mestre Alonso no el deixa col·laborar en Las Leandras, però li copia la música de “La Lola” en “Pichi” cançó que va ser el llançament definitiu de Celia Gámez.

Altres obres que compon a Madrid són:

  • Cangrejos de etiqueta, tango a 1929
  • El danzón de Salomé, dansó, a 1933

Durant la Guerra Civil resideix algun temps a Orba (Alacant), on serà director de la Unió Musical Orbense i compondrà diverses obres com:   

  • Himne d’Orba
  • Himne de Moixent

El seu germà Juan Bta. Belda Pastor deixa el seu càrrec d’organista de la Catedral de València, perquè el bisbe el nomena arxipreste de Santa Maria d’Ontinyent. Allí quedarà amb Amparo, la germana petita, fins principis d’agost de1936 que ve a Bocairent a casa dels cosins Joaquina Miralles Belda i Maties Piedra Peidro a fi d’evitar una posible detenció. Finalment serà afusellat el 28 d’aquell mes per una partida d’Ontinyent.

Després de la Guerra torna a Valencia, on naixerà la seva única filla, Virgínia Belda Poquet a 1943. Allí dirigirà l’orquestra de diversos teatres com el Teatre Russafa. Seguirà componen diverses obres com:

  • Himne a la Verge dels Desemparats d’Orba
  • 1950, Los tres olivos
  • Himno al Caudillo
  • 1951, Suspiros de Estudiant, pas doble per Festes de Moros i Cristians de Bocairent per la filà dels estudiants, a la que pertanyia.
  • 1958, Coplas del Arriero, buleries-caleseres

Algunes de les seves obres formen part del fons musical de diverses pel·lícules com:

  • Carolina, cançó, que trobem a 15 bajo la Lona de 1959, dirigida per Agustin Navarro, música de Miguel Asín Arbó. Interpretada per Carlos Larrañaga.
  • El sombrero, cançó que canta Concha Velasco a Pim-Pam.Pum…Fuego, pel·lícula dirigida per Pedró Olea a 1975.
  • La Lola, xotis que interpreta Lina Morgan a Dos chicas de Revista, de 1972dirigida per Mariano Ozores, música de Gregorio García Segura.

Era també un gran interpret de diversos instruments, en especial de piano i tenia un gran domini de la instrumentalització.

Mor a 1959 a Valencia, on està enterrat.

2.FONTS

(A més de les dades familiars)

1.Bibliogràfiques

CUELLO PASTOR, Mª TERESA, “Els Cuello” publicat al programa de festes de Sant Blai, Bocairent, 2008

V.V.A.A., La Zarzuela, Salvat, 1990

2. Internet

Maestro Alonso: www.maestroalonso.com

Biblioteca Nacional: www.bne.es

Ojo Música: La Revista Musical: "www.galileo-mc.com

3 Arxivístiques

Jutjat de Pau de Bocairent

Padró d’Habitants de Bocairent 1898, 1900, 1910

Societat General d’Autors-València

 

 

Otros datos y enlaces

Comentario de José Luis Martínez Angel:

En la información recibida se especifican los años de nacimiento y defunción, pero no las fechas exactas, por lo que les asigno el primer día del año de 1898, y el último de 1959

Biografía publicada en el artículo Músics bocairentins, firmado por Francisca Vañó Piedra en el programa de San Blas de 2012

----------------------

Con anterioridad a esta biografía de Francisca Vañó Piedra, había dado de alta en la página de Aculliber una nota biográfica escrita por Agustín Belda Sempere, que formaba parte del artículo titulado "“1º Centenario Música Festera - Autores Bocairentinos”, publicado en el programa de San Blas de 1982, y que decía textualmente:

Realizó los estudios de solfeo en Bocairente, su tierra natal, ampliándolos en Valencia y Madrid. Fue director de la Orquesta de la Compañía de Teatro Local "Juventud Obrera Católica".

Llamado a más altas metas, se estableció en Madrid, donde realizó una enorme labor de composición, saliendo de sus manos varias zarzuelas y revistas musicales. Colaboró con el maestro Alfonso, al que injustamente le atribuyeron el famosísimo chotis "la Lola", castiza composición, de la que es autor Joaquín Belda.

Falleció a los 60 años por la década de los 60.

Para la Fiesta de Bocairente dejó un alegre pasodoble compuesto en 1951, sobre letra de Gaspar Mollá, titulado "Suspiros de estudiante".

Archivos relacionados:

« Volver

Estadísticas

En nuestra base de datos hay, en este momento:

2.166 fichas en Bibliografía

154 Biografías

29 Bienes culturales

5 Rutas

Enlaces relacionados

Blog de José L. Martínez ÁngelJosé Antonio Bernat Bacete - FotografíasAjuntament de BocairentAjuntament de Bocairent - Regiduria de CulturaAsociación Paleontológica Alcoyana ISURUSBocairent turistic ::: El color de la HistòriaBlog de Rafael Vidal TipotaneComisión Pro-Monasterio de BocairentDirecció General De Patrimoni Cultural ValenciàFestes de Moros i Cristians a Sant Blai - Bocairent-Parroquia Assumpcio De Nostra Senyora De BocairentMariano - BocairentMemòria Gràfica de BocairentProyecto PAHISCUL M.A.
Pàgina allotjada a Alesc | C/ Mestre Serrano, 2 baixos 46880 BOCAIRENT (València) | Tel./Fax: 962 350 143 | e:mail info@alesc.com